Archive for the ‘Life & Journey’ Category

Naik Gunung Stong

Asal nya hujung minggu ni . should be the favourite weekend to me . But with the rainy day and “musim TengKujuh” coming up .. so climbing gunung Stong terpaksa ditangguh.Rain seem not agree us to climb cause trek dah tentulah licin dan kabus tebal .. untuk tidak membahayakan kesihatan fizikal dan mental yang dah sedia sakit so terpaksalah keinginan yang mebuak-buak untuk menikmati pemandangan di puncak Gunung Stong dan merasai air terjun gunung Stong yang sejuk itu … ditangguhkan.

Mungkin lepas musim tengkujuh la .@ tahun depan .. huhu..Tengoklah air terjun tue .. air terjun Gunung Stong tu antara yang tertinggi di Asia . 😦 . Gunung Stong antara top 5 eco-tourism yang terkenal di Malaysia . Ketinggian Gunung Stong lebih kurang 1,433 meter dan masa untuk mendaki Gunung Stong lebih kurang 3 jam untuk sampai ke puncak . daripada puncak Gunung Stong tu bolih nampak pemandangan yang indah dengan bandar Dabong yang comel .. Sebalah puncak Gunung Stong plak ada Gunung Ayam, Saji , Tera , Koh , Baha dan Che Tahir ..

Continue reading

Kenduri yg telah Selesai

Salam ..tenghari …

Alhamdulillah selesai sudah kenduri kesyukuran .. penat .., pening, gembira, terharu .. bercampur baur rasa ..gembira bila kawan kawan datang dan menjamu selera … terima kasih buat kawan kawan anas, gmon. ezran +hadiah , kaplet , bird ( rakan serumah), mus , abg pejal , ij , fetfet , matpet and semua yg datang .,, aku je yg lupa nak jemput korang semua …

Ade juga yg sesat .. tapi akhir nya sampai jua .. buat azim se kereta.. hehe .. sian kat diorang .. bertolak dari bangi pukul 11 pg .. sampai di rumah pukul 3 lebih .. memang adventure betul diorang nie …terharu aku dan isteri .. ketibaan yg tidak disangka …

Inilah ukhwah .. cinta kerana Allah , bertemu dan berpisah kerana Allah .. yg nyata nya .. hati gembira , ukhwah bertaut dengan hadir nya mereka . Petang yg dingin dengan angin sepoi sepoi .. menyambut mereka ..

Tidak lupa juga kepada geng2 dari melaka ..wak & family, mohsen & family dan ust md nor and family …asmalina anak murid pon ade .. budak nakal :)…. terima kasih semua … .. InsyaALlah bertemu kelak di majlis kalian tidakpun hari hari mendatang …

Me & my new life

Puji bg Allah yg telah menjadikan alam ini dengan penuh kekuasaan Nya. Dengan Rahmat Nya .. lah seluruh penghuni alam ini hidup dengan segala rasa dan bentuk kehidupan.. Ada yg kaya , miskin, rumah besar, kerja yg hebat, ada Perdana Menteri. ada rakyat biasa.. ada yg sakit dan ada yang diberi kesihatan yg sempurna…

Dan segala gala nya milik tuhan penguasa Alam. bukan untuk dijadikan alasan untuk tidak menyembah nya .. tapi menjadikan kita lebih bertawaduk dan tunduk , patuh , menyerah diri .. sama ada ketika senang @ susah ..

Allahu Akbar …

Dah lebih 2 bulan usia rumah yang dah bertangga ini…tak terkata indah .. manis masin nya hanya yg rasa . dan  melalui nya .. anyway syukur kepada Allah .. yg telah menetap kan segala galanya .. apelah daya hamba mu ini ya Allah .. kalau tidak kerana engkau.. maka tiada petunjuk kami akan kehidupan kami, tiada daya kami akan kehidupan kami , dan tidak ketahuan kemana arah tuju kami ….

ya Allah berilah kami hidayah mu , sepanjang kehidupan kami .. moga sampai kami ke syurga mu ..

Tokoh Personaliti

mainpix.jpeg
“Saya sudah dapat lebih, apa lagi yang saya hendak. Jadi apabila Allah beri, kita perlu gunakan nikmat itu untuk faedah orang ramai” Syed Mokhtar Albukhary Syed Nor Albukhary.

Mungkin ramai yang sudah mengenali ahli perniagaan yang berjaya nie .. rasa motivate plak bila baca kisah hidup beliau selepas dianugerah kan Tokoh maal hijrah 1429

Antara kata kata beliau yang bolih diambil iktibar ..

“Saya bersyukur saya sudah rasa semua nikmat Allah melainkan mati, belum rasa lagi. Saya sudah dapat lebih, apa lagi yang saya hendak. Jadi, apabila Allah beri, kita perlu gunakan nikmat itu untuk faedah orang ramai.

“Apabila melihat pertubuhan Kristian, Buddha dan wat Siam yang banyak di Kedah, saya terfikir kenapa kita orang Islam tidak boleh berkembang. Alhamdulillah, saya dapat buat semua dan berkembang seperti hari ini, walaupun terpaksa melalui pahit maung.